Načítání...
MENU

7 tipů, jak připravit nemovitost na prodej

7 tipů, jak připravit nemovitost na prodej

Vytvořeno dne: 17/02/2022

Upřímně? V dnešní době nedostatku nemovitostí na trhu svůj byt či dům prodáte snadno, bez přípravy a pouze s temnými fotografiemi nafocenými na mobil.

Otázkou však je, za kolik!!!

Mezi prodejní cenou nemovitosti se skvělou přípravou a bez ní může být 
i několikamilionový rozdíl.

1. Vymalujte.

Nemusíte se hned pouštět do rozsáhlých stavebních úprav. Vymalování celého domu se ovšem určitě zhodnotí. Výmluvy  typu – “kupující si to stejně vybavuje po svém” -rovnou zavrhněte. Lidé se při výběru svého budoucího domova rozhodují dle emocí. Nekupují totiž dům, počet stěn nebo podlahovou plochu, to, co kupují, je domov. Po vymalování bude interiér působit čistě, a co víc – bude vonět novotou!!!.

2. Co jde, to opravte.

 Ulomila se úchytka u dvířek kuchyňské linky? Rozklížila se dveřní zárubeň? Jdou špatně otevírat a zavírat okna? Jedná se o detaily, které by zdánlivě nemusely mít na cenu nemovitosti vliv. Opak je však pravdou. Opravy všech těchto drobností nejsou finančně nákladné, pokud je však neprovedete, vzbuzujete u potencionálního kupce otázku, co všechno dalšího je v nepořádku a o čem ještě neví. Zbytečně tak ztratíte důvěru zákazníka a snižujete šanci na získání maximální možné kupní ceny.

3. Ukliďte tak, jak jste ještě nikdy uklizeno neměli.

Když už máte vymalováno a vše opraveno, je čas na úklid. Pokud máte nedostatek času, neostýchejte se pozvat úklidovou službu, aby vám umyla okna, vydrhla spáry 
mezi dlaždicemi v koupelně a vyhnala pavouky z těch nejtemnějších koutů. 

4. Efekt hotelového pokoje – všechny osobní věci musí pryč

Brzy se budete stěhovat. Proto už nyní uschovejte  všechny osobní věci, které každodenně nepoužíváte, do krabic. Pomozte kupujícímu, aby nevnímal byt nebo dům jako vaše teritorium, ale jako jeho budoucí domov. Rozhodně dejte pryč všechny vaše rodinné fotografie a co možná nejvíce dalších věcí osobního rázu. Skvělou práci odvedete, pokud bude váš byt vypadat jako hotelový pokoj. 

5. Home staging: nechte si poradit, jak vše ,,načančat“

Pojem home staging vyjadřuje, jak co nejlépe vizuálně vyladit interiér i exteriér vašeho domu či bytu. Obnáší drobné přestavby nábytku, doplnění interiéru o drobné dekorace 
a podobně. V praxi to bude znamenat, že na vašem gauči přistane barevně sladěný přehoz a polštářky, ke kterým se bude hodit nová váza, nebo vám v koupelně přibydou košíčky a hezky poskládané ručníky.

Prvky home stagingu mohou zůstat u vás doma pouze po dobu přípravy fotek k prodeji, nebo je tam můžete nechat natrvalo – i během prohlídek. To je samozřejmě ta lepší varianta.

6. Lidé zapomínají na zahradu.

Často se setkáváme s tím, že si lidé sice krásně upraví interiér, ale zapomínají na zahradu. Trávník by měl být krátce posekaný. Pokud máte děti, všechny hračky by měly být uklizené, dvůr by měl být zametený.

7. Právní prověření nemovitosti.

I to je součást přípravy na prodej. Přestože se domníváte, že naprosto přesně víte, co se ve vašem listu vlastnictví píše, vždy je dobré si vše ještě jednou prověřit. Proto si rozhodně stáhněte úplný (zpoplatněný) výpis z katastru nemovitostí. V ideálním případě za vás tento krok udělá realitní makléř. 

Nemovitost máte připravenou. Co se bude dít dál?

Pokud se rozhodnete prodej nemovitosti svěřit realitnímu makléři, všechny další kroky 
už budou víceméně na něm.

Nyní vás čeká: 

nafocení nemovitosti,

příprava inzerce,

vyvěšení plachty “na prodej”,

lokální marketing (roznos letáků do okolí, že se něco prodává. Nejlepší kupující se totiž obvykle rekrutují z lidí, kteří bydlí poblíž),

komunikace se zájemci,

provádění prohlídek,

vyjednávání o ceně,

příprava rezervační smlouvy,

podpis rezervační smlouvy a složení rezervační zálohy,

příprava kupní smlouvy,

připomínkování z kupní smlouvy,

podpis kupní smlouvy,

podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí,

předání nemovitosti.

A mnoho dalších dílčích kroků. 

Chystáte se na prodej nemovitosti?

Rádi vám v ERA Reality pomůžeme! 

Nejnovější zprávy

Era novinky - Náhradu za skryté vady lze po prodávajícím žádat až 5 let po koupi nemovitosti.  Datum publikování: 07/11/2022

Náhradu za skryté vady lze po prodávajícím žádat až 5 let po koupi nemovitosti. 

Jak se chránit? Pokud jste prodali nemovitost, reklamace skrytých vad se můžete bát až 5...
Zobrazit více
Era novinky - Jak probíhá advokátní úschova? A je bezpečná? Datum publikování: 02/11/2022

Jak probíhá advokátní úschova? A je bezpečná?

Advokátní úschova je nejlepší variantou k zajištění bezpečnosti vašich peněz během převodu nemovitosti. Zjistěte krok...
Zobrazit více
Era novinky - Výhradní smlouva – ano, či ne? Datum publikování: 11/07/2022

Výhradní smlouva – ano, či ne?

Výhradní (exkluzivní) smlouva zavazuje pouze jednoho realitního makléře, aby nesl odpovědnost za úspěch při prodeji...
Zobrazit více