Načítání...
MENU

Zákaz topení v kotlech 1. a 2. emisní třídy začne platit již od září 2022

Zákaz topení v kotlech 1. a 2. emisní třídy začne platit již od září 2022

Vytvořeno dne: 17/02/2022

Pokud si po 1. 9. 2022 zatopíte v kotli s nevyhovující emisní třídou, vystavíte se pokutě až 50.000, -Kč. Na výměnu kotle je sice možné čerpat až 95 % dotaci, nicméně na tuto podporu dosáhnou jen domácnosti s velmi nízkými příjmy. Ostatní dostanou podporu nižší.

Jaké kotle bude nutné vyměnit?

Starý kotel za nový budete muset vyměnit tehdy, pokud ten stávající nesplňuje minimálně 3. emisí třídu. Do nevyhovující 1. a 2. emisní skupiny zpravidla spadají všechny kotle, které byly vyrobené před rokem 2000. Důvod je prostý – není je možné zařadit do žádné třídy. Výměně se pravděpodobně nevyhnete, ani pokud máte kotel s ručním přikládáním bez ventilátoru, vyrobený mezi lety 2000-2010. Zákon dále stanovuje, že pokud máte kotel vyrobený mezi lety 2000-2012, musíte jej nechat každý rok zkontrolovat. 

Proč je výměna kotle nutná?

Zákon si klade za cíl, aby se nám lépe dýchalo. Spalování hnědého uhlí prý působí nepříznivě nejen na obyvatele domácností, ale také na široké okolí. Negativně na naše zdraví působí také mikroskopický polétavý prach a karcinogenní benzo[a]pyren. Zákonodárci dále tvrdí, že je prašť jako uhoď, zda topíme dřevem nebo uhlím, protože dřevo při vysychání uvolňuje do vzduchu terpeny pryskyřice, což může zapříčinit množení toxických plísní v domě. 

Co je na tom pravdy, nechám na zvážení každého z vás. Zákon každopádně platí již od roku 2012 a na výměnu bylo 10 let. Po vlastnících nevyhovujícího kotle se nyní chce, aby legislativě vyhověli, a nevystavovali se tak zbytečné pokutě. 

Starý kotel musí pryč. Čím a jak budu nyní topit?

Který kotel je nejvhodnější, nelze obecně říci. Každá z možností má své plusy a mínusy. Zatímco tepelné čerpadlo má poměrně vysoké pořizovací náklady, jeho provoz je velmi ekonomický. Vhodný je spíše pro dobře zateplené budovy. Pro starší budovy s horším zateplením je pak vhodný spíše plyn nebo kotel na tuhá paliva (uhlí, dřevo či pelety). Hlavní nevýhodou kotlů na tuhá paliva je, že se musíte starat o dodávky a uskladnění paliva a neustále musíte chodit přikládat. Práci vám však může usnadnit, pokud si pořídíte kotel kombinovaný s akumulační nádrží nebo kotel s automatickým podáváním. 

Co se stane, pokud kotel nevyměním? 

Pokud porušíte zákaz provozu kotlů 1. a 2. třídy po 1. 9. 2022, můžete dostat pokutu až do výše 50 tisíc korun. Dále je ve hře pokuta ve výši 20 tisíc korun, které se vystavujete, pokud jednou za 3 roky nenecháte svůj kotel na tuhá paliva zkontrolovat. Skvělou zprávou však je, že se nyní nebudete muset starat o pečlivé uložení papíru od kontrolora, protože od roku 2020 mají kontrolní servisní firmy povinnost zaevidovat výsledek kontroly do centrálního registru ISPOP. Díky této “novince” se již nemusíte bát, že vám nějaký kontrolor zaklepe nečekaně na dveře. 

Výměnu můžete částečně financovat z kotlíkové dotace

Domácnosti s nízkými příjmy budou mít velkou šanci získat dotaci až do výše 95 % z uznatelných nákladů. Průměrný čistý příjem domácnosti nesmí překročit 170 900,-Kč na osobu, tj. 14 242 Kč na osobu za měsíc. Tyto domácnosti mohou již nyní vyplňovat  předregistraci. Příjem žádostí pak začne na jaře tohoto roku.

Podpora ve výši 95 % ze způsobilých výdajů je poskytována na instalace, které byly realizované po 1. 1. 2021. Výše dotace se odvíjí od těchto limitů:

Typ zdroje teplaLimit
Plynové kondenzační kotle s minimální energetickou třídou A100.000,-Kč
Plynová a elektrická čerpadla, minimální energetická třída A++130.000,-Kč
Kotle na biomasu včetně akumulační nádrže nebo se samočinnou dodávkou paliva, minimální třída A+130.000,-Kč
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva130.000,-Kč

Dalšími způsobilými výdaji jsou: dodávky a služby související s realizací, a to včetně úpravy spalinové cesty, rekonstrukce otopné soustavy, projektová dokumentace apod. Domácnosti, které nemají dostatečně nízké příjmy, si odnesou alespoň cenu útěchy v podobě 50% podpory a šanci požádat o kotlíkovou dotaci z Nové zelené úsporám. Výhodou je, že v rámci jedné žádosti lze požádat i o další podporu, např. zateplení nebo využití  dešťové vody. Komplexní řešení projektu jim navíc přinese i další finanční bonusy. V současnosti je možné tuto dotaci čerpat i na trvale obývané rekreační objekty a byty v bytových domech.

 Podpora je poskytována na instalace realizované po 1. 1. 2021 ve výši 50 % ze způsobilých výdajů s následujícími limity např.:  

Typ zdroje teplaRodinný důmBytový dům
Kotel na biomasu vč. akumulační nádrže nebo kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva80.000,-Kč25.000,-Kč
Kotel na biomasu s celosezonním zásobníkem pelet nebo samočinnou dodávkou paliva100.000,-Kč
Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody80.000,-Kč30.000,-Kč
Napojení na soustavu zásobování teplem     40.000,-Kč10.000,-Kč
Lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou tepla    30.000,-Kč

Tento seznam ještě pokračuje, příklady jsou uvedené jen pro vaši představu.

Kde o kotlíkovou dotaci požádat?

Domácnosti s nízkými příjmy mohou o 95% podporu způsobilých výdajů požádat na krajském úřadě. Ostatní domácnosti s vyššími příjmy si budou moci o výměnu starého kotle požádat v programu Nová zelená úsporám prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR, a to pouze online. 

Vztahuje se zákaz také na kamna či krb na chatě?

Naštěstí se povinnost výměny zdroje tepla netýká zdrojů, které přímo vytápějí místo instalace. Do této skupiny se řadí: krby, kamna, sporáky, krbová kamna či vařiče, a to i v případě, že mají teplovodní vložku a jsou napojeny na ústřední topení. Na chatě tedy zdroj tepla měnit nemusíte!

Nejnovější zprávy

Era novinky - Náhradu za skryté vady lze po prodávajícím žádat až 5 let po koupi nemovitosti.  Datum publikování: 07/11/2022

Náhradu za skryté vady lze po prodávajícím žádat až 5 let po koupi nemovitosti. 

Jak se chránit? Pokud jste prodali nemovitost, reklamace skrytých vad se můžete bát až 5...
Zobrazit více
Era novinky - Jak probíhá advokátní úschova? A je bezpečná? Datum publikování: 02/11/2022

Jak probíhá advokátní úschova? A je bezpečná?

Advokátní úschova je nejlepší variantou k zajištění bezpečnosti vašich peněz během převodu nemovitosti. Zjistěte krok...
Zobrazit více
Era novinky - Výhradní smlouva – ano, či ne? Datum publikování: 11/07/2022

Výhradní smlouva – ano, či ne?

Výhradní (exkluzivní) smlouva zavazuje pouze jednoho realitního makléře, aby nesl odpovědnost za úspěch při prodeji...
Zobrazit více