Načítání...
MENU

Prodej bez realitní kanceláře? Hrozí rizika i prodej pod cenou

Prodej bez realitní kanceláře? Hrozí rizika i prodej pod cenou

Vytvořeno dne: 11/07/2022

V dnešní době nedostatku nemovitostí se jistě nějaký zájemce najde i tehdy, pokud pořídíte pár ledabylých fotografií a vložíte je na bezplatný server. Otázkou však je, zda zbytečně neprodáte pod cenou a nakolik bude celá transakce bezpečná. Čtěte dál a zjistěte, jaká rizika během prodeje hrozí a co všechno se může pokazit.

Když někdo kupuje bez RK, čeká, že to bude levné

K prodeji nemovitosti bez realitní kanceláře vede některé prodávající vidina uspořené provize realitní kanceláře. To stejné očekává i prodávající. Obě strany chtějí tedy ušetřit. Ve výsledku pak nevydělá nikdo.

V čem je lepší prodej přes RK? Kvalitní realitní kanceláře mají nástroje, jak dát o prodeji vědět co největšímu počtu lidí. Tím se zvyšuje šance, že se najde kupec, který bude ochoten zaplatit nejvyšší možnou cenu.

Nejlepším kupujícím bývá někdo z místních

Nejvyšší tržní cenu bývají ochotni zaplatit lidé, kteří bydlí v okolí nemovitosti. Ti mají k lokalitě osobní vztah a mohou chtít váš dům nebo byt koupit pro svoje děti, rodiče či přátele, což je velkým motivačním faktorem pro ochotu zaplatit maximum. Zkušený realitní makléř tohle ví, a proto vyvine velké úsilí proto, aby se všichni v okolí o prodeji dozvěděli. V rámci lokálního marketingu vyvěsí na nemovitost plachtu “na prodej”, o prodeji bytu dá vědět všem lidem v domě a v neposlední řadě má databázi poptávajících, kterým může rozeslat e-mail nebo SMS zprávu a podobně.

Jak správně určit cenu nemovitosti?

Nejlepší je orientovat se podle prodejních cen nemovitostí, které se nedávno skutečně prodaly. Jenže, kde takové ceny zjistit? Žádná veřejně dostupná databáze neexistuje. Proto jedinou schůdnou cestu představuje pátrání v záznamech realitních kanceláří. Ty prodávají velké množství nemovitostí každý měsíc a mohou proto spolehlivě posoudit, jaká cena je přiměřená. Kvalitní realitní makléř by vám měl nabídnout vypracování “srovnávací tržní analýzy”, ve které parametry vaší nemovitosti porovná s již prodanými nemovitostmi.

Strategie zlevňování a zdražování

“Já na prodej nespěchám, raději tam dáme vyšší cenu.”  Takto přemýšlí mnoho  prodávajících. Je to však úplně špatný postup, protože na předražené nemovitosti nebude nikdo reagovat a časem se z vaší nemovitosti stane “ležák”, u kterého každý nabude podezření, že je tu něco špatně. Nejvhodnější variantou je nejprve dát mírně vyšší cenu, následně rychle cenu snížit na cenu tržní. Pokud by se náhodou stalo, že cena bude příliš nízká, v důsledku velkého množství zájemců se přirozeně zvýší a možná i přesáhne tržní cenu. Kvalitní realitní makléř by měl ovládat strategii zlevňování nebo zdražování. Mnohokrát si ji vyzkoušel v praxi a ví, jak dosáhnout maximálního zisku.

Přímý prodávající vnáší do obchodu emoce. Makléř ne.

Zatímco vy prodáváte svůj domov, realitní makléř prodává pouze nemovitost, předmět obchodu, za který je nutné získat co nejvíce peněz. Pokud prodávající vše řídí sám, může se nechat zmást emocemi a při výběru kupujícího rozhodne podle sympatií, nikoliv podle nejvyšší nabídky. Později by pak mohl litovat

Během samotného převodu hrozí jedno riziko za druhým

Tytam jsou doby, kdy si kupující a prodávající předali v hotovosti peníze za převod, následně se “chytli za ruce” a šli spolu nemovitost přepsat na katastr. Dnes je to všechno mnohem složitější. Velká část kupujících řeší financování úvěrem a k tomu potřebuje spoustu podkladů. Následně je třeba najít specializovaného právníka, zkontrolovat kupní smlouvu a zvážit, zda se rozhodnout pro advokátní, bankovní nebo notářskou úschovu. V neposlední řadě tu je ještě složení rezervační zálohy, které musí také splňovat určité náležitosti, aby bylo pro obě strany bezpečné.

Pomoc při vyřizování úvěru

Zdá se, že rok od roku je vyřizování hypoték administrativně náročnější a náročnější. Schválení hypotéky obvykle vyžaduje součinnost prodávajícího. Banky neustále navíc  chtějí další a další “papíry”. Nezkušenému prodávajícímu by z toho mohla jít hlava kolem. Realitní makléř už přesně ví, co, kdy a kam bude muset dodat. Tím se celý proces urychlí a zjednoduší. V neposlední řadě také stoupne šance, že se vůbec úvěr podaří schválit. 

Velké riziko případné stížnosti na skryté vady

Zápisem v katastru a následným předáním klíčů bohužel prodej končit nemusí. I po uplynutí několika měsíců se může kupující ozvat s tím, že na nemovitosti váznou skryté vady a může žádat nápravu, slevu z nemovitosti nebo v tom nejhorším případě bude chtít odstoupit od kupní smlouvy. To se může proměnit v obrovský problém v případě, že prodávající již za utržené peníze koupil jinou nemovitost nebo je jinak investoval. V takovém případě vám bude kvalitní realitní makléř oporou a bude se za vaše zájmy prát do roztrhání těla. 

Prodáváte nemovitost? Rádi vám pomůžeme a poradíme. 

Nejnovější zprávy

Era novinky - Náhradu za skryté vady lze po prodávajícím žádat až 5 let po koupi nemovitosti.  Datum publikování: 07/11/2022

Náhradu za skryté vady lze po prodávajícím žádat až 5 let po koupi nemovitosti. 

Jak se chránit? Pokud jste prodali nemovitost, reklamace skrytých vad se můžete bát až 5...
Zobrazit více
Era novinky - Jak probíhá advokátní úschova? A je bezpečná? Datum publikování: 02/11/2022

Jak probíhá advokátní úschova? A je bezpečná?

Advokátní úschova je nejlepší variantou k zajištění bezpečnosti vašich peněz během převodu nemovitosti. Zjistěte krok...
Zobrazit více
Era novinky - Výhradní smlouva – ano, či ne? Datum publikování: 11/07/2022

Výhradní smlouva – ano, či ne?

Výhradní (exkluzivní) smlouva zavazuje pouze jednoho realitního makléře, aby nesl odpovědnost za úspěch při prodeji...
Zobrazit více